fbpx

למה ברי מחזיק פלפל בפה, ואיך זה קשור לגיוון?

מאת: מערכת מדינת ירושלים

יש לנו חבר יקר שיש לו שריטה חמורה למשהו שמעסיק אותנו מאוד במדינת ירושלים. זה סיפור קצת ארוך אבל שווה כל רגע, ובסופו תבינו גם למה יש לו פלפל חריף בפה.

תכירו את ברי רוזנברג. הוא מג"ד במילואים, נשוי לסיון ויחד הם מגדלים את מאי ועידו במושבה פינת קטמון. לפני כשש שנים הוא נחשף בפעם הראשונה לכוח העצום של רשתות חברתיות. ברי הוא מה שנקרא דור 1.5 — נולד בברית המועצות וגדל כאן. אחד הדברים שחרו לו מאוד הוא שהישראליות לא הכילה את התרבות ממנה הוא הגיע, לא נתנה לה ייצוג, וגרוע מכך – בעוד הם היו יהודים בגלות, כאן הרבה החשיבו אותם כגויים.

בעקבות כך ברי פרסם פוסט על הנוביגוד, שנגע בהרבה אנשים והפך ויראלי. יחד עם חברים וחברות הוא הקים את "הבריגדה התרבותית", שהביאה למהפכה תרבותית בישראל, לא פחות, ביחס שלנו למנהגי יוצאי ברה"מ ותרבותם. עד שהם נכנסו לתמונה, "נוביגוד" היה משהו של נוצרים, רחוק, לא קשור אלינו.

היום, החג הזה מתקבל לאט לאט כמסורות ישראלית לכל דבר ועניין.

ההצלחה הזו מדהימה ומראה על היכולות של הרשתות החברתיות, אבל ברי רוזנברג גם מהר מאד גילה צד אחר מאד של הרשתות: שנאה, הסתה, ושיח חד צדדי שמוביל לדרך ללא מוצא. הוא מצא את עצמו בקונפליקט: מצד אחד היה מוקסם ומועצם מהיכולת של הרשת לגוון את החברה שלנו, ומצד שני ובאותה העת נחרד מהיכולת שלה להחריב את הקשרים בין מגזרים שונים בחברה שלנו.

ברי הפך להיות אובססיבי לנושא. איך אפשר ליצור שיח דיגיטלי חכם יותר, מכבד יותר, מפרה ומלמד? אנחנו במדינת ירושלים קוראים לזה "טראפיק שיש בו ברכה" ו"שיח לשם שמיים". יחד עם שותפים ושותפות ברי הקים מיזם בשם "דיבור אחר", שמטרתו היא קידום שיח מגוון יותר ברשתות. הם הבינו ש"הרשת" היא לא מפלצת תלת ראשית, אלא ישות מורכבת של אנשים שיכולים ללמוד ולהתפתח. הם בנו כלים חינוכיים ומנהלים קהילות דיגיטליות, בהן חברים מובילי דעת קהל מכל המגזרים והשבטים מתאמצים לנהל שיח כנה ואמיתי. שיח שמונע מתוך רצון לפתרון ולא רק לנצח את הצד השני.

בעת העתיקה, בזמן שהתכוננו לבחירות 2019 ועוד לא ידענו שיהיו 3 סבבים, דיבור אחר השיקו קמפיין בו אתגרו את מיטב אושיות הרשת בישראל לאכול פלפל חריף — כי חריף זה אחלה, אבל חריף מידי שורף את הפה. גם עכשיו הם עובדים על קמפיין. מחר נציין את יום ירושלים, אבל האו"ם שמום גם מציין מחר את "יום הגיוון התרבותי הבינלאומי" — ואם לא שמעתם עליו, אתם לא לבד. ביום הגיוון הבינלאומי חוגגים את הרב תרבותיות והגיוון האנושי שלנו. במילים אחרות: היומיום בירושלים.

לכבוד יום הגיוון הבינלאומי, ברי ושות' הרימו קמפיין שקורא ל"גיוון הפיד". אנחנו מאחלים להם המון המון בהצלחה, יודעים שזה לא במקרה שמיזם כזה צומח מירושלים, ומזמינים אתכם לעשות כמונו ולקחת חלק. כתבו על גיוון תרבותי. ספרו לאחרים על מה שהם לא מכירים. ואם לא אצלכם – לפחות אצלנו בתגובות 😉

דור 1.5
הבריגדה התרבותית
דיבור אחר
לחיות יחד

It seems we can't find what you're looking for.